26 Νοεμβρίου 2012

Πώς θα μεταμορφωθεί η Θεσσαλονίκη εν όψει Χριστουγέννων

Από άκρη σε άκρη θα στολιστεί εφέτος το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από 30 Νοεμβρίου αλλάζει η εικόνα της πόλης με σφαίρες με τεχνητό χιόνι, τεράστιες καμπάνες, ένα κρυστάλλινο ελάφι 7 μέτρων, παγοδρόμια, καρουζέλ και χιλιάδες λαμπιόνια


Ένα χριστουγεννιάτικο πέπλο έχει αρχίσει να ξετυλίγεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια η πόλη να δώσει το δικό της στίγμα τις φετινές γιορτές. Σφαίρες με τεχνητό χιόνι, τεράστιες καμπάνες, ένα κρυστάλλινο ελάφι 7 μέτρων, παγοδρόμια, καρουζέλ και χιλιάδες λαμπιόνια επιστρατεύονται για να αλλάξει η εικόνα της πόλης και να μεταφέρει το εορταστικό κλίμα στους κατοίκους και επισκέπτες της.

Για δεύτερη χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης συμπράττει με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο καθώς και με άλλους φορείς της πόλης, ενώ το στολισμό φέτος αναλαμβάνει η εταιρεία Magic Park. Η δημοτική αρχή, η οποία θα έχει την εποπτεία, παραχωρεί και εφέτος το δημόσιο χώρο καθώς και το ηλεκτρικό ρεύμα που θα απαιτηθεί για το στολισμό και τα παιχνίδια. «Εκτιμάμε ότι θα πάει πολύ καλά φέτος, θα είναι πολύ διαφορετικός φέτος ο στολισμός και θα επεκταθεί και σε άλλους δρόμους. Έχουμε την εμπειρία από πέρσι» τόνισε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα γίνει και μια διαφημιστική καμπάνια για την προσέλκυση επισκεπτών, όχι μόνο Θεσσαλονικέων αλλά και κατοίκων από τους γύρω νομούς και τα Βαλκάνια. Το ΕΕΘ υπολογίζει το ποσό για τη διαφημιστική καμπάνια στις 50.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα βάλει είτε μόνο του το Επιμελητήριο είτε και άλλοι φορείς. Ήδη το ΕΒΕΘ έχει αποφασίσει να συμμετάσχει και να συνδράμει οικονομικά την όλη προσπάθεια, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Πιο πλούσιος ο στολισμός  

Από άκρη σ΄ άκρη αναμένεται να στολιστεί φέτος το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς αποφασίστηκε να επεκταθεί ο εορταστικός διάκοσμος και σε άλλα σημεία. Σύμφωνα με τα σχέδια που έχει πραγματοποιηθεί θα στολιστούν η πλατεία Αριστοτέλους, η πλατεία Αγίας Σοφίας, η Ερμού, η πλατεία Άθωνος, κεντρικές αγορές, ο Λευκός Πύργος και το δημαρχείο.


Συγκεκριμένα, στην πλατεία Αριστοτέλους πρόκειται να τοποθετηθούν δυο φωτεινές πύλες η μία επί της οδού Εγνατίας και η δεύτερη επί της οδού Μητροπόλεως.
Στο κομμάτι της πλατείας προς τη θάλασσα στήνεται το παγοδρόμιο, ένα καρουζέλ, ένα τρενάκι, ενώ θα τοποθετηθεί και μια εξέδρα όπου μουσικά σχήματα θα παίξουν καθόλη τη διάρκεια των γιορτών. Παράλληλα, στο ίδιο σημείο θα «χτιστεί» και το σπίτι του Άι – Βασίλη, όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να γράφουν τα γράμματα αλλά και να φωτογραφίζονται με τον αγαπημένο άγιο. Επίσης, σε διαδραστικά σπιτάκια, τα οποία ήδη τοποθετούνται, θα μπορούν οι μικροί επισκέπτες να κάνουν δωρεάν διάφορες χειροτεχνίες. 
Συνεχίζοντας στην πλατεία Αριστοτέλους ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο θα τοποθετηθεί μεταξύ του Ολύμπιον και του Ηλέκτρα Παλλάς, ενώ όλοι οι φοίνικες, τα δέντρα και οι κολώνες θα φωταγωγηθούν. Όλα τα παρτέρια θα στολιστούν με τεράστιες καμπάνες, που το μέγεθος της κάθε μια θα καλύπτει το μισό περίπου χώρο. Παράλληλα, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί μια σφαίρα με τεχνητό χιόνι, στην οποία οι μικροί φίλοι θα μπορούν να μπαίνουν δωρεάν



Αν και πέρσι είχε εξαιρεθεί από τον εορταστικό διάκοσμο, φέτος θα μπει μια φάτνη και ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους 9,20 μ. μπροστά από τα Επιμελητήρια. Στο κομμάτι της πλατείας Αριστοτέλους πάνω από την Εγνατία, θα στηθεί η ρόδα, μια μουσική εξέδρα καθώς και περίπου 7-8 σπιτάκια, τα οποία θα δοθούν σε ΜΚΟ. Όλα τα δέντρα πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου θα στολιστούν με χιλιάδες λαμπόνια.

Ο διάκοσμος στο υπόλοιπο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ένα τεράστιο ελάφι ύψους 7 μέτρων θα διακοσμεί για τις ημέρες των εορτών τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ένα καρουζέλ και όλες οι δενδροστοιχίες θα φωταγωγηθούν. Λαμπόνια θα μπουν και στα δέντρα γύρω από τον Λευκό Πύργο, ενώ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα στολιστούν οι ελιές που υπάρχουν και θα τοποθετηθεί και ο φωτεινός «καταρράκτης» με τα φωτάκια. Εορταστικό διάκοσμο θα έχει φέτος και η οδός Ερμού καθώς και η πλατεία Άθωνος.

Τα εισιτήρια

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, η πλειοψηφία των δράσεων θα είναι δωρεάν. Εισιτήριο θα απαιτείται για το παγοδρόμιο, το οποίο θα είναι στα 8 ευρώ για μια ώρα, 5 ευρώ για μισή ώρα και 10 ευρώ για όλη την ημέρα. Στα υπόλοιπα παιχνίδια το αντίτιμο θα κυμαίνεται από 2- 2,5 ευρώ. «Και στις τιμές των παιχνιδιών τον πρώτο λόγο έχει ο δήμος, ο οποίος ζήτησε να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα» σημείωσε ο γγ του ΕΕΘ Χρήστος Νικολόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να καθιερωθεί από τον εμπορικό κόσμο μια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση. 

Τα εγκαίνια του χριστουγεννιάτικου σκηνικού αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν περίπου 40 ημέρες.


voria.gr